En toen maakte ik me echt zorgen (Deel 2)

Door OmeJoyo op woensdag 18 maart 2020 09:04 - Reacties (19)
Categorie: -, Views: 4.666

Voor wie deel 1 niet heeft gelezen of niet doorkwam:

Ik heb asperger en ik schrijf over hoe mijn ervaring is met de gevolgen van Corona. Ik ben nog bezig met het verwerken van het CMV virus dat het beste te vergelijken is met de ziekte van Pfeiffer. Hiervan ben ik al 3 weken ziek geweest. Ik zit in de laatste 2 weken van mijn jaarcontract, dat als het goed is verlengd gaat worden.

Waar wilde ik dan eigenlijk over bloggen? Over mijn zorgen en mijn ervaringen die in mijn hoofd waarschijnlijk veel groter zijn als bij anderen die het ook allemaal wel prima begrijpen.
Laat ik voorop stellen dat ik het met het huidige beleid eens ben en dat ik de aanpak begrijp. Het is ook niet mijn doel om zielig gevonden te worden, ik wil enkel illustreren en ook wel gewoon van me afschrijven wat er op me af komt. Echter als autist heb ik een aantal dingen meer nodig als andere:

* Structuur - Bij voorkeur verlopen mijn dagen duidelijk
* Voorspelbaarheid - Ik ben behoorlijk overdonderd als er ook maar relatief kleine dingen anders lopen
* Energie - Om me een soort van sociaal te gedragen heb ik veel energie nodig
* Gerechtigheid - Ik kan slecht tegen oneerlijke situatie
* Duidelijkheid - Ik heb zoveel mogelijk informatie nodig, over eigenlijk, alles
* Mensen om me heen - Niet vanuit mijn autisme, maar ik kan slecht alleen zijn

Bovenstaande is in mijn hoofd op dit moment een slopende combinatie met de huidige regels en de mogelijke vooruitzichten. Ik hoor nu mensen al zeggen, laat het los, ik zou willen dat ik het kon. Maar dit is nu eenmaal niet hoe mijn brein werkt. Ik heb hulp gehad in vele vormen en maten en weet hoe ik zo goed mogelijk met dingen om kan gaan en dat probeer ik ook. Echter is dit zover buiten de normale perken van het dagelijks leven dat het "even" te veel is.

Mijn hoofd ziet het eigenlijk als volgt:

Al mijn normale vastigheden zijn weg, ik kan niet gewoon naar mijn werk ondanks dat ik graag zou willen. Want thuis, thuis zijn er in ene kinderen die er normaal niet zijn. Op maandag en dinsdag gaan ze naar school en de opvang en de rest van de week is de oudste naar school en uit school eventueel ergens spelen.

In het weekend gaan we normaal naar Ballorig of met ze naar de Mc Donalds, zodat ze lekker kunnen spelen en die tevreden bekkies helpen papa dan weer de energie te krijgen om de drukte te verdragen. Of naar de Efteling met onze abbo's of naar 1 van de andere parken waar we heen kunnen, maar ook dat kan helaas allemaal niet.

Maar nee op dit moment dus niet, ze zijn thuis en dat is soms op de normale momenten al lastig want kinderen zijn nu eenmaal niet voorspelbaar. Eigenlijk gaat dat wel altijd prima, want ik heb meestal energie te over om met ze te spelen en tussendoor te koken, het huis af te maken, de financiële taken en om mijn eigen dingen te doen. Maar die energie is er op dit moment dus niet, die wordt door minimaal één virus weggezogen.

Het gebrek aan energie maakt me ook minder sociaal, bovendien blijven zorgen om dingen die je wilt doen opstapelen omdat je ze gewoon niet kan doen. Dan zie je de idioterie van het hamsteren om je heen. En nog erger, want nu roepen er al mensen "Zie je wel dat het nodig is" en voornamelijk zijn dat de mensen die een extra vriezer hebben gekocht en nu voor 10 jaar pannenkoeken beslag in huis hebben gehaald. Ik kan hier slecht mee omgaan, want andere mensen die het hard nodig hebben zitten nu zonder door de domheid/kortzichtigheid/egoïsme van een aantal personen in onze samenleving. Dat er mensen zijn die iets meer halen als normaal voor het geval ze ziek worden en niet meer de deur uit kunnen, dat begrijp ik nog. Maar het feit dat er karren met 4 XXL pakken toiletpapier de winkel uitgaan toont toch duidelijk aan over wat voor schijtvolk we het hebben.

Ook weten we niet wat er verder gaat gebeuren en hoe het gaat lopen, dat feit opzich is voor mij al een uitdaging. Ik hoop oprecht dat we niet naar een lockdown gaan, want ik vind het al erg genoeg dat we nu niet iedereen die we willen kunnen bezoeken. Een scenario dat ik weken of langer aan mijn huis zit gekluisterd beangstigd mij heel erg. Want dat betekend dat ook de laatste stukjes van mijn zekerheden en structuur verdwijnen. Ohja, het is ook nieuwe structuur, maar niet één waar ik aan wil of kan wennen.

De afgelopen weken is door mijn ziekte en door het Corona verhaal mijn werk-rooster bijna dagelijks veranderd. Cursussen zijn geannuleerd, grote projecten afgezegd en bij het werk zelf gaan we zo veel mogelijk plannen dat we niet meer samen zitten maar apart, hiervoor gaan we ook gedeeltelijk thuiswerken. Echter omdat we halsoverkop de planning voor de KDV, BSO enz. door moesten geven en onze oppas moesten vragen, was ik al in de stress. Doordat nu dus gisteren de planning wederom helemaal is omgegooid is er weer een nieuwe stapel uitdagingen en moet ik helaas weer een hoop laten aanpassen. Niet alles kan en daarvoor moet ik dus weer meer nee zeggen op werk, in een situatie waar ik me sowieso al zorgen maak of het contract verlengd wordt.

Ook zit ik in spanning of vandaag daadwerkelijk onze nieuwe auto wordt geleverd. Vanaf morgen gaat de fabriek van Ford in Duitsland dicht, dus mocht de auto vertraagd zijn, dan gaat dit meer als een paar dagen zijn. Dit is voor mij een grote tegenvaller, want het is iets waar ik al maanden naar uitkijk, bovendien als deze auto veel later komt dan moet onze huidige auto echt nog extra voor een beurt. Het was feitelijk 1 van de lichtpunten waar ik enorm aan vasthield als positieve ervaring. voor mij dus een spannende dag.

Al met al verlies ik dus door deze situatie langzaam steeds meer de kernen die ik nodig heb om normaal te functioneren en dat is zwaar. Nee ik ben niet overspannen, niet depressief, niet zielig en ja ik ben echt tussendoor nog wel vrolijk, maar ik heb het wel zwaar. Zwaar omdat mijn hoofd niet kan omgaan met zoveel wijzigingen tegelijk. Ik kan me namelijk best wel aanpassen en ik doe mijn best, maar het doet ook pijn dat ik weet dat anderen om mij heen hier mee om moeten gaan.

Mijn hoofd gaat er ook nog vanuit dat het nog erger kan worden, dan kan het alleen nog maar meevallen en zal elke vooruitgang die ik boek of die we als land boeken met de Corona situatie een aangename verrassing zijn.

Volgende: En toen maakte ik me echt zorgen (Deel 1) 18-03 En toen maakte ik me echt zorgen (Deel 1)

Reacties


Door Tweakers user DonJunior, woensdag 18 maart 2020 09:55

Dan zie je de idioterie van het hamsteren om je heen. En nog erger, want nu roepen er al mensen "Zie je wel dat het nodig is" en voornamelijk zijn dat de mensen die een extra vriezer hebben gekocht en nu voor 10 jaar pannenkoeken beslag in huis hebben gehaald. Ik kan hier slecht mee omgaan, want andere mensen die het hard nodig hebben zitten nu zonder door de domheid/kortzichtigheid/egoïsme van een aantal personen in onze samenleving. Dat er mensen zijn die iets meer halen als normaal voor het geval ze ziek worden en niet meer de deur uit kunnen, dat begrijp ik nog. Maar het feit dat er karren met 4 XXL pakken toiletpapier de winkel uitgaan toont toch duidelijk aan over wat voor schijtvolk we het hebben.

Precies dit.. wat een idioterie en zo komt ineens de ware aard van de mens naar boven. Het gekke is, iedereen veroordeeld het.. maar ondertussen zijn nog de steeds de winkels zo goed als leeg. Ik vind het van de zotte. Zelfs in de landen die echt op slot zitten zie je dat de winkels open blijven en netjes bevoorraad worden. Dus waarom gaan hamsteren.. tenminste.. waarom zoveel! Ik kan me prima vinden in wat je zegt dat mensen even een klein beetje meer in huis halen voor het geval ze ziek worden en dus twee weken de deur niet uit kunnen.. maar kom op mensen.. doe normaal.

Door Tweakers user Silent7, woensdag 18 maart 2020 11:39

succes!

wij wonen in Frankrijk, echt lock down dus, Maar garages en auto onderhoudsbedrijven zijn met name bij de niet gesloten bedrijven genoemd, aals jouw auto nu gebracht zou moeten worden dan is die echt al helemaal gemaakt :)

Door Tweakers user Pietervs, donderdag 19 maart 2020 06:55

Als de levering van de auto voor vandaag gepland staat, staat de auto al bij de dealer. Die wil graag verdienen, dus de auto aan jou leveren :)
Zou me dus verbazen als dat niet doorgaat.

Verder: ik heb geen Asperger en geen kinderen. Toch is het verhaal herkenbaar. Van het voortdurend om moeten gooien van plannen tot de ergernis over de lege schappen in de winkel aan toe.
Met Asperger is dat allemaal nog wat lastiger te behappen (begrijp ik). Hoewel het een tikje een dooddoener is: we zullen er doorheen moeten. Misschien is het een idee om voor jezelf even wat rust momentjes per dag in te plannen? Gewoon een kwartiertje blokken in je agenda dat je je even terugtrekt? Sterkte er mee!

Door Tweakers user OmeJoyo, donderdag 19 maart 2020 07:01

Pietervs schreef op donderdag 19 maart 2020 @ 06:55:
Als de levering van de auto voor vandaag gepland staat, staat de auto al bij de dealer. Die wil graag verdienen, dus de auto aan jou leveren :)
Zou me dus verbazen als dat niet doorgaat.

Verder: ik heb geen Asperger en geen kinderen. Toch is het verhaal herkenbaar. Van het voortdurend om moeten gooien van plannen tot de ergernis over de lege schappen in de winkel aan toe.
Met Asperger is dat allemaal nog wat lastiger te behappen (begrijp ik). Hoewel het een tikje een dooddoener is: we zullen er doorheen moeten. Misschien is het een idee om voor jezelf even wat rust momentjes per dag in te plannen? Gewoon een kwartiertje blokken in je agenda dat je je even terugtrekt? Sterkte er mee!
De leverdatum was die naar de dealer toe, maar gisteren even voor 17.00 kwam he telefoontje dat de auto is afgeleverd bij hun en dat ik deze volgende week woensdag op kan halen :)

Verder heb ik normaal al momenten dat ik me even terugtrek, dus die blijf ik nu ook houden.

Er zijn nog meer zorgen en ergenissen maar dat zou het een te lange en onoverzichtelijke blog maken en echt enkel maar een klaagzang :)

Voor nu kijk ik iig echt uit naar de auto, daar ga ik me aan vast houden.

Door Tweakers user EpicKip, donderdag 19 maart 2020 09:44

DonJunior schreef op woensdag 18 maart 2020 @ 09:55:
Precies dit.. wat een idioterie en zo komt ineens de ware aard van de mens naar boven. Het gekke is, iedereen veroordeeld het.. maar ondertussen zijn nog de steeds de winkels zo goed als leeg. Ik vind het van de zotte....
Klopt helemaal, het probleem is nu alleen dat je bijna mee moet doen met hamsteren om zelf nog wat te hebben. Of je moet weten wanneer het binnen komt en de vakken worden gevuld en dan ook nog de luxe hebben dan te gaan.

Door Tweakers user OmeJoyo, donderdag 19 maart 2020 09:47

EpicKip schreef op donderdag 19 maart 2020 @ 09:44:
[...]


Klopt helemaal, het probleem is nu alleen dat je bijna mee moet doen met hamsteren om zelf nog wat te hebben. Of je moet weten wanneer het binnen komt en de vakken worden gevuld en dan ook nog de luxe hebben dan te gaan.
Op dit moment is het hier in Alphen elke ochtend vrij rustig in de supermarkten en we hebben eigenlijk geen problemen voor welke boodschappen dan ook, zolang je maar een uur of 11 a 12 komt. Gelukkig lijken hamsteraars dus luie mensen en met kids ben je altijd op tijd wakker.

Door Tweakers user JT, donderdag 19 maart 2020 10:55

Ook zit ik in spanning of vandaag daadwerkelijk onze nieuwe auto wordt geleverd. Vanaf morgen gaat de fabriek van Ford in Duitsland dicht, dus mocht de auto vertraagd zijn, dan gaat dit meer als een paar dagen zijn. Dit is voor mij een grote tegenvaller, want het is iets waar ik al maanden naar uitkijk, bovendien als deze auto veel later komt dan moet onze huidige auto echt nog extra voor een beurt. Het was feitelijk 1 van de lichtpunten waar ik enorm aan vasthield als positieve ervaring. voor mij dus een spannende dag.
Normaal zou ik zeggen, dat is nogal kapitalistisch, dat een groot deel van je geluk af lijkt te hangen van een nieuwe auto. Nu heb jij een geestelijke beperking (mag ik het zo noemen) en zal dat dus anders zijn, ik ben wel benieuwd wat hier voor jou achter zit. Of is het ook echt een hobby-auto ofzo?

Door Tweakers user OmeJoyo, donderdag 19 maart 2020 11:15

JT schreef op donderdag 19 maart 2020 @ 10:55:
[...]

Normaal zou ik zeggen, dat is nogal kapitalistisch, dat een groot deel van je geluk af lijkt te hangen van een nieuwe auto. Nu heb jij een geestelijke beperking (mag ik het zo noemen) en zal dat dus anders zijn, ik ben wel benieuwd wat hier voor jou achter zit. Of is het ook echt een hobby-auto ofzo?
Ik vind het niet erg hoe je het noemt, in de praktijk is het ook wel zo, al brengt het me ook veel voordelen. En je eerste reactie, begrijp ik ook echt heel erg goed.

Mijn auto is altijd wel mijn trots ja, hij wordt verzorgd met veel liefde en ik pas er ook dingen op aan. Dus ja het is zeker ook een hobby voor me. De eerste onderdelen voor aanpassing zijn al zorgvuldig uitgezocht en liggen al klaar. Het is niet zo dat mijn hele geluk er aan vast hangt maar het was een vast positief gegeven en voor mij is dat een relatief groot iets. Iets nieuws kopen of het nu een muis, een meubel, gereedschap of in dit geval een auto is, is voor mij altijd een heel traject trouwens. Van weken, soms maanden kijken, vergelijken, zo veel mogelijk informatie verkrijgen, alles afwegen en dan een keuze maken.

Voor een dekbedovertrek kan ik dit opzich redelijk goed, voor t-shirts heel goed (afwijking/hobby waar ik misschien later nog eens over schrijf) en normale boodschappen kan ik wel vrij impulsief al controleer ik vaak wel weer ingrediënten.

Het is lastig om letterlijk alles op te schrijven, ik kan ook echt intens genieten van de kleine die nu zelfstandig zijn puzzel wil en zit te maken en daarna trots zijn schoolopdracht af streept.:)

Door Tweakers user ybos, donderdag 19 maart 2020 18:05

Klein lichtpuntje, die auto van jou rijdt echt nog wel een aantal maanden zonder beurtje hoor ;)

Door Tweakers user OmeJoyo, donderdag 19 maart 2020 18:09

ybos schreef op donderdag 19 maart 2020 @ 18:05:
Klein lichtpuntje, die auto van jou rijdt echt nog wel een aantal maanden zonder beurtje hoor ;)
Nou Ford Ecoboost motoren zijn wel erg gehecht aan hun onderhoud.
En als die er al 2000 overheen is, want tja, er komt toch een andere auto aan is dat niet de voorkeur, zeker niet als die gechipped is.

Maar we hoeven nog maar een 6 dagen nu tot de aflevering van de nieuwe, dus dat komt helemaal goed. :) maar voor de auto van mijn vrouw zou ik me ook minder zorgen hebben gemaakt ja.

Door Tweakers user Harm_H, donderdag 19 maart 2020 19:15

  • Over 12 weken is corona voorbij.
  • Dat jaarcontract bepaal jij nu niet - je doet het beste wat je kan.
Take care!
(Vaders hebben het ook extra lastig in NL - je doet je best!)

Ps. Volgens mij heb ik ook asperger, maar wel met echt wat andere symptomen:
+ wel de duidelijkheid/informatiedrang, gerechtigheid en sociale energie slurper

Daarbij:
niet in de ogen aankijken, niet de structuur (alleen wel per se dat het volgens mijn plan gaat soms...) en wel de rationaliteit (zonder gevoel voor sociale context).

Onzekerheid is opportuniteit! Chaos is a ladder!!

Door Tweakers user PcDealer, donderdag 19 maart 2020 23:16

Ik zit in de laatste 2 weken van mijn jaarcontract, dat als het goed is verlengd gaat worden.
Waarom denk je dat? Is je minimaal 2 weken geleden dat verteld? Het kan ook zijn dat ze zeggen: hier is je transitievergoeding, we moeten alle niet onbepaalde tijd contracten helaas voor nu niet verlengen.

Door Tweakers user OmeJoyo, vrijdag 20 maart 2020 06:16

PcDealer schreef op donderdag 19 maart 2020 @ 23:16:
[...]

Waarom denk je dat? Is je minimaal 2 weken geleden dat verteld? Het kan ook zijn dat ze zeggen: hier is je transitievergoeding, we moeten alle niet onbepaalde tijd contracten helaas voor nu niet verlengen.
Het is me verteld dat deze verlengd zou worden, zoals dit de afgelopen tijd al vaker is verteld. We zijn ook nog steeds ondanks deze crisis onderbezet voor de aankomende periode.

Er zijn momenteel 3 van de 7 ziek ben gewoon ingeroosterd en er stond een externe cursus die tot voorbij het aflopen van mijn contract was gepland. En dit is geen cursus van een paar tientjes zullen we maar zeggen.

Echter kent het bedrijf een lange geschiedenis van te laat zijn met contracten, heb ik begrepen van collega's. Wat hoop geeft maar ook vervelend is.

Door Tweakers user KnoxNL, vrijdag 20 maart 2020 12:38

Volgens mij (weet ik wel zeker, al kan ik ze niet exact beschrijven) zijn er toch echt wel wettelijke termijnen waarbinnen jouw werkgever je duidelijkheid moet geven. En met nog 2 weken te gaan LIJKT me dat ze al redelijk laat zijn.

Maar er zijn hier mensen die je daar veel beter over kunnen vertellen dan ik :)

Door Tweakers user OmeJoyo, vrijdag 20 maart 2020 12:47

KnoxNL schreef op vrijdag 20 maart 2020 @ 12:38:
Volgens mij (weet ik wel zeker, al kan ik ze niet exact beschrijven) zijn er toch echt wel wettelijke termijnen waarbinnen jouw werkgever je duidelijkheid moet geven. En met nog 2 weken te gaan LIJKT me dat ze al redelijk laat zijn.

Maar er zijn hier mensen die je daar veel beter over kunnen vertellen dan ik :)
Oh ik weet de termijnen er staat er ook specifiek 1 in mijn contract en die is 1 maand voor het verlopen van het contract. Er is ook al een mondelinge toezegging, nog niets op papier, als ze op de laatste dag zeggen, sorry we hadden nog niets gezegd, we zijn wel te laat krijg ik 2 weken salaris mee en ja uiteraard wel WW.

Ik heb er gezien de andere tekenen opzich wel vertrouwen in, maar pas als ik het op papier heb zal die zorg uit mijn hoofd zijn. Als het 1 april is en er is nog niets, heb ik wettelijk iig. wederom een jaarcontract, maar nog niet de onbepaalde tijd.

Door Tweakers user liberque, zaterdag 21 maart 2020 10:36

Even ter info:

Uw werkgever moet u meestal schriftelijk en uiterlijk 1 maand voordat uw contract afloopt, laten weten of het wordt verlengd. Dit heet 'aanzeggen'. Doet uw werkgever dit niet of te laat? Dan stopt uw contract, tenzij het is verlengd. U kunt wel recht hebben op een aanzegvergoeding.

U heeft recht op een aanzegvergoeding als:

uw werkgever niets laat weten over uw verlenging. U heeft recht op maximaal 1 maandsalaris.
uw werkgever te laat is met de aanzegging. U heeft recht op een vergoeding voor iedere dag dat uw werkgever te laat is. Is uw werkgever 2 weken te laat? Dan kunt u een vergoeding eisen van 2 weken salaris.
Ook bij contractverlenging kunt u recht hebben op de aanzegvergoeding. Het is niet altijd handig om dit op te eisen als u in dienst blijft bij uw werkgever.

Eis de aanzegvergoeding op bij uw werkgever. Betaalt uw werkgever niet? Dan moet u binnen 2 maanden nadat uw contract is gestopt naar de rechter. Daarna verliest u het recht op de aanzegvergoeding.

Geen aanzegplicht
De werkgever hoeft niet aan te zeggen als:

uw contract korter duurt dan 6 maanden
u een uitzendcontract met uitzendbeding heeft
er geen einddatum in uw contract staat. Bijvoorbeeld wanneer u een zieke collega vervangt.
U heeft dan ook geen recht op een aanzegvergoeding.

----

Ze hebben al mondeling aangegeven dat je contract verlengd zou worden - dat is op zich ook bindend al is het iets lastiger aan te tonen. Wilden ze niet verlengen dan hadden ze dat zeker schriftelijk moeten laten weten een maand voor het verlopen van het contract zodat je tijd hebt om iets anders te zoeken. Zeggen ze nu op het laatste moment " nee sorry joh.. het gaat niet door" dan moeten ze alsnog een maand loon aan je betalen als aanzegvergoeding. Je hebt dan weer die maand tijd om iets anders te zoeken.

Door Tweakers user Harm_H, zaterdag 21 maart 2020 13:56

Ik ben MEGA BOOS dat mensen van KLM die €5.000+ verdienen staatssteun krijgen en horeca / schoonmaak NIET (0 uren, 'zelfstandig')

Basisinkomen nu!

Door Tweakers user Pinin, zaterdag 21 maart 2020 17:46

Hey @OmeJoyo een berichtje van je ex collega vanuit het gelockdownde Spanje. Betreft de auto, ik begrijp het heel goed, want ik ben ook een enorme autofan, gelukkig komt ie snel!

Afgelopen jaren zijn voor ons zwaar geweest in Spanje, je merkt dan ook hoe ongelofelijk goed alles in Nederland is, en als ik dan veel (o.a. in NL) van die klagende mensen hoor en zie begrijp ik het niet. We hadden al een heel erg lage verdiensten in Spanje (in totaal €500,- p/m) dat is nu door het virus tot €0,- gereduceerd, dus hoe lang we dat volhouden??? Deze zomer was het doel om eindelijk iets meer te gaan verdienen na 2 jaar opbouw...

Dat heeft niets met je verhaal te maken en je schiet er niets mee op, maar het even van je afschrijven dat heb ik dus zojuist ook even gedaan en dat is wat ik vooral lees in je verhaal.

Ook al heb ik het niet, maar leven met asperger lijkt mij erg lastig en veel mensen zien (snappen) het ook niet. In deze tijd waar de wereld op z'n kop staat en alles onduidelijk is en elk bericht de ander tegenspreekt zal een hel zijn.

Ik ben nu een aantal dagen van Facebook, en kijk niet meer naar het journaal en wat geeft dat een hoop meer rust en minder zenuwen en minder gevoel van onzekerheid.

Dus mensen doe hetzelfde en pak lekker een legpuzzel een boardspel, whatever en verleg je focus van deze ellendige en onzekere tijd. En jongens (m/v) als alle shit over is, kom dan eens een workshop doen bij ons in de Spaanse zon.


Sterkte OmeJoyo (ik noem je echte naam maar ff niet) het komt uiteindelijk goed en na elke crisis komt de zon. Veel plezier met je mooie nieuwe ride en je gezinnetje. Hang in There!

Door Tweakers user ZeroPatient, woensdag 25 maart 2020 12:09

Alles is voor mij ook verandert, ik had net zo een goede routine. Hopelijk is het maar voor een paar weektjes. :(

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.