34 Jaar

Door OmeJoyo op donderdag 6 juni 2019 08:06 - Reacties (8)
Categorie: -, Views: 2.797

34 Jaar

34 Jaar is een lange periode, zeker als je in die periode geregeld aanloopt tegen het feit dat mensen je keuzes afkeuren. Keuzes in alle soorten en maten, groot klein, belangrijk, onbelangrijk, soms is men wel positief, maar regelmatig zit er toch een ondertoon bij deze “postitiviteit”. Het maakt ook eigenlijk niet uit waar deze keuzes over gaan. Werk, relaties, kleding, gedrag, wonen, prioriteiten, uiteindelijk komt het erop neer dat alles fout is.

Lange tijd geloof je dit, zeker als je jong bent, want ze zullen het toch immers beter weten? Maar door de jaren heen komen er twijfels, er komen mensen die je niet veroordelen. Mensen tegen wie je eerlijk kan zijn en bij wie je bovenal jezelf kan zijn. Waarom vinden die mensen me wel OK zoals ik ben? Waarom zijn er met die personen vrijwel nooit ruzies. Natuurlijk zijn er verschillen van inzichten en meningen, maar ruzies die zijn er eigenlijk niet. Twijfels, steeds meer, steeds vaker.

Ondertussen is er natuurlijk wel groei, niemand is perfect, al is het altijd mijn streven er zo dicht mogelijk in de buurt te blijven. Maar hoe ziet de groei er dan eigenlijk uit? Het is een sterk stijgende lijn die alle aspecten omvat. Van bijklussen in computers sta je 18 jaar later te sleutelen aan een deeltjesversneller, zonder een afgemaakte opleiding want school roept alleen maar nare herrinneringen op. Groei in communicatie, van een vrijwel volledige gesloten jongen naar iemand die zoekt naar zo veel mogelijk contact, goed in luisteren, goed in praten. Groei in relaties, groei in wonen, groei in vrienden.

Je verwacht dat bij zoveel groei er toch meer positieve signalen komen en die waren er. Alleen kwamen ze toch wel vrijwel altijd uit dezelfde richting. Vrijwel alleen kwamen deze van de mensen die jou toch al accepteerden zoals je was en die nu nog blijer zijn met wie je bent. De personen die van jongs af aan al voldoende hadden op te merken, daar lijkt niets veranderd. Nog steeds zijn die het niet eens met je keuzes, inzichten, gedrag. Omdat je bent opgevoed met het bewaren van de “goede lieve vrede” vreet je jezelf langzaam volledig op. Je geeft wel signalen, maar die komen niet aan en de pogingen om eerlijk te zijn lopen uit op ruzie en onbegrip. Vreemd, want die eerlijkheid is juist precies wat ik ben, mijn kernwaarde, hetgeen dat mij maakt wie ik ben en wat mijn echte vrienden in me waarderen.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben niet van mening dat we het allemaal eens moeten zijn. Wel ben ik van mening dat we elkaar dan moeten accepteren (Agree to Disagree), maar ook dat we moeten accepteren dat sommige mensen nu eenmaal niet compatible met elkaar zijn. In mijn ogen is het dan een logisch vervolg dat je er uiteindelijk voor kiest om beide je eigen weg te gaan. Het is nu eenmaal niet mogelijk om het iedereen naar zijn zin te maken en altijd kiezen voor een compromis is gewoon kansloos. Natuurlijk zal er wel eens een compromis gesloten moeten worden, maar als je altijd hiervoor kiest zul je nooit iets bereiken, ook geen puur geluk.

Wat is puur geluk? Als ik 1 van mijn kinderen oppak en in tranen uitbarst omdat ik me realiseer hoeveel ik van ze houd en hoeveel ze van mij houden. Puur geluk is als ik me realiseer wat ik ondanks het “Negatieve gezeik van de zijlijn” heb bereikt. Een geweldige vrouw, 2 fantastische kinderen, een leuke en goedbetaalde baan, vrienden die er echt altijd, door dik en dun voor me zijn en zeer binnenkort een mooi huis.

Een aantal jaar geleden heb ik al een keuze gemaakt om bepaalde personen die enkel maar energie kosten niet langer toe te laten tot het dagelijks leven. Deze keuze heeft enorm veel energie opgeleverd maar wederom hier, dezelfde mensen die het niet met die keuze eens waren en nog steeds niet zijn. Ik heb dit erg lang aangekeken maar de laatste weken ben ik tot de conclusie gekomen dat dit geen haalbare kaart meer is.

Ik pas vanaf nu voor de goede lieve vrede, want die goede lieve vrede zorgt ervoor dat ik niet kan genieten van alles wat belangrijk voor me is. Ik ga niet meer voor een paar personen mooi weer spelen, want dit druist recht in tegen alles waar ik in geloof. Als een vriendschap of welke andere vorm van omgang dan ook niet gebaseerd kan zijn op respect, vertrouwen en eerlijkheid ga ik er geen enkele energie meer insteken.

Ook laat ik mezelf niet langer beïnvloeden door mensen die alleen maar kijken naar wie ik vroeger was. De meeste kennen me namelijk niet eens, meestal omdat de waarheid nu eenmaal niet gezegd mag worden tegen hen.

Het is tot hier en niet verder, take it or leave it. Want blijkbaar maakt het voor sommige simpelweg niet uit wat ik doe, het is per definitie fout. Bovendien met regelmatig het verwijt dat je niet openstaat voor kritiek. Ik vraag me dan af hoe onvoorstelbaar blind je kan zijn, dat iemand die zo’n enorme groei heeft doorgemaakt niet tegen kritiek zou kunnen? Wellicht, heel misschien komt het wel door de manier waarop het gepresenteerd wordt.

Eigenlijk wilde ik geen namen noemen of naar specifieke situaties verwijzen maar ik wil dit gezegd hebben omdat het wellicht het beste voorbeeld is waarin de juiste manier kan leiden naar grote verandering. Zo’n 10 jaar geleden kreeg ik van iemand een kaartje met 1 simpele regel: “Als je nu nog eens een goede beslissing maakt, houdt je daar dan aan” een kaartje van iemand die ik 2 keer had gezien. Het juiste middel, met de juiste tekst, op het juiste moment, met als gevolg vele lange gesprekken via MSN maar eindelijk een einde aan een relatie die gedoemd was om voor de 3e keer te falen. Dit kaartje heeft uiteindelijk gezorgd voor alles, want dit kaartje kwam van de persoon die bijna 9 jaar mijn vrouw is. Ik heb meer aan haar te danken als dat ze zelf ziet, maar ook meer dan dat ik zelf zag omdat mijn hoofd constant druk was met “goede lieve vrede”.

Iedereen mag van het bovenstaande denken wat ie wil, ermee doe wat ie wil, het is simpelweg een reflectie van mijn gedachte, mijn leven.

Johan


Wellicht vraag je je nu af, wie is die gast? De meeste Tweakers ken ik dan ook niet als persoon.

Ik ben Johan, 34 jaar, Field Service Engineering werkzaam in de medische wereld.
Ik houdt van techniek in vrijwel alle soorten en maten, fotografie en aquaria.

Getrouwd, vader van een jongen van 4 en een dochter van 2 samen met mijn vrouw Corina.

Ik heb besloten dat ik wat dingen van me af wil schrijven, in de hoop dat mensen zich erin herkennen of juist helemaal niet. Want in beide gevallen valt er van elkaar te leren :) Zij die mijn naam vaker op het forum hebben voorbij zien komen weten dat ik soms wat fel uit de hoek kan komen, maar zet me gerust terug op mijn plek. Uiteindelijk zit ik op Tweakers om mijn ervaringen te delen en anderen te helpen.

Volgende: Verjaardag 06-'19 Verjaardag

Reacties


Door Tweakers user RedDragon17, donderdag 6 juni 2019 09:29

Oh zo herkenbaar ...

Je bent ondanks dat je 10 jaar jonger bent dan mij een stuk sterker, want ik krijg het (nog) niet voor elkaar wat jij gedaan hebt.

Keep it up, !

Door Tweakers user Frozen, donderdag 6 juni 2019 12:52

Awww :) Goed om te horen dat je blij bent in je huidige relatie met de kids en op het werk! :) Er zijn heel veel mensen die ook dat er nog eens bij hebben. :)

Door Tweakers user Gman, donderdag 6 juni 2019 13:48

Heel goed.
Sommige relaties kosten (eenzijdig) teveel energie om ze actief te houden en dat is geen duurzame zaak.
Van sommige relaties vind ik het zeker jammer, maar ook ik ben tot de conclusie gekomen dat het van 2 kanten moet komen.
Je herkent het vast wel...jij bent degene die altijd contact opzoekt.

Vaak genoeg zeg ik "ooh dat en dat lijkt me leuk om samen te doen" en als er dan nooit meer over gesproken wordt door de ander dan laat ik het lekker gaan. Graag of helemaal niet.

Ook jammer dat je sommige vrienden uitnodigt op je verjaardag, om dan later via via te horen dat jij niet uitgenodigd bent bij hun. Dan ben ik gewoon snel klaar met energie steken in die persoon.

Maar om toch positief te eindigen: bij genoeg vrienden is het direct weer als vanouds als ik ze weer zien ondanks dat er soms een flinke tijd tussen zit, dat zijn de echte _/-\o_

Door Tweakers user Sepio, donderdag 6 juni 2019 20:18

Bedankt! Het was erg interessant om te lezen en op veel punten erg herkenbaar.
Ik ben benieuwd naar je volgende blog. Ga zo door.

Door Tweakers user JohnnyBNL, zondag 9 juni 2019 19:22

Interessant blog, bedankt voor het delen, ik kan hier lessen uit halen echt top! _/-\o_


Door Tweakers user ybos, maandag 10 juni 2019 19:11

Goed verhaal.
Mijn vrouw heeft ook bepaalde keuzes (moeten) maken, af en toe heb ik een beetje moeten pushen. Ook altijd voor de lieve vrede kiezen en daardoor je eigen levensvreugde beperken.
Uiteindelijk maakt het het leven zoveel makkelijker.
Het is simpel: Iets vaker "fuck it" denken ipv van "stel dat" en "wat als".

Door Tweakers user TheDuke, dinsdag 11 juni 2019 21:42

Iemand is snel op zijn pik getrapt geloof ik.

Reageren is niet meer mogelijk